Video in e-learning: een echte meerwaarde

Integreert jouw bedrijf al video’s in e-learning opleidingen? Of wordt video learning gezien als een (vaak overbodige) luxe? Bij Neo Learning stellen we dagelijks vast dat leren met video zorgt voor een hogere betrokkenheid bij gebruikers, en daardoor ook voor betere resultaten. Wat ons betreft zijn er redenen genoeg om vanaf vandaag al video te gebruiken en je e-learning strategie te versterken. We sommen alvast enkele redenen op.

Video triggert gebruikers om e-learning te volgen   

Leren begint bij motivatie. Medewerkers in elk bedrijf hebben agenda’s gevuld met afspraken en expliciete prioriteiten. Leermomenten horen daar meestal niet bij.

Doorgaans slagen medewerkers er wel in tijd vrij te maken. Daarvoor moet je echter eerst hun aandacht trekken. Een corporate e-mail of introductietekst die een nieuwe e-learning opleiding toelicht, onderscheidt zich niet van alle andere informatie die een medewerker dagelijks te verwerken krijgt. Video, of pakweg (geanimeerde) beelden doen dat wél. Het maakt de inhoud behapbaar en spreekt meerdere zintuigen tegelijk aan.   

Met video learning geef je het juiste voorbeeld

Een vaak voorkomend leerdoel bij veel bedrijven is simpelweg een gedragsverandering teweeg brengen. Denk maar aan een e-learning cursus over veiligheidsprocedures. Door enkel (tekstueel) uit te leggen wat de juiste procedures zijn, krijg je ongetwijfeld de meest zelfbewuste en prestatiegerichte medewerkers mee in je verhaal. Andere, minder zelfbewuste medewerkers blijven echter risicogedrag vertonen, ook al hebben ze de leerstof op zich begrepen.

Door medewerkers te laten leren met video geef je ze de kans om het gewenste gedrag die de video learning module expliciet toont af te toetsen aan hun eigen dagelijkse gedrag. Dankzij die confrontatie met de werkelijkheid onthouden medewerkers de boodschap en passen ze hun gedrag effectief aan.

Enkele andere voorbeelden ter inspiratie voor leren met video:

  • How-to-video’s voor medewerkers om een nieuwe digitale tool te gebruiken
  • Een e-learning cursus met videofragmenten over hoe je informatie veilig classificeert
  • Een video learning cursus over hoe je een succesvolle sales-pitch doet van A tot Z

Bekijk de onderstaande video om enkele korte clips gemaakt door Neo-experten te ontdekken.

Video learning is op maat van millennials

Het lijkt misschien wat cliché om leren met video te linken aan millennials. En toch, video beantwoordt aan heel wat criteria van deze doelgroep. Belangrijk, want millennials worden steeds prominenter wordt op de werkvloer.

Millennials doen vaak aan multitasking: ze wisselen vlotjes het gebruik van hun PC af met het checken van berichtjes en sociale media op hun smartphone. En vooral: alles gaat snel!

Microlearning, dat veelvuldig gebruik maakt van leren met video, is dan ook de perfecte formule voor deze doelgroep. Dankzij microlearning kunnen medewerkers snel stukjes leerstof raadplegen op hun smartphone, tussen andere taken door, of terwijl ze op de trein naar het werk zitten. Leren met video is populair want het biedt amusementswaarde die de gebruiker niet terugvindt in een traditionele oplossing. Het is ook praktisch en vraagt weinig inspanning. Als gebruiker moet je immers geen alinea’s tekst doorzwoegen maar gewoon kijken (en eventueel luisteren).

Kortom, video maakt leren toegankelijk!

Meer weten?

Heb je ook al gedacht aan leren met video, maar heb je niet de nodige skills in huis om dit op poten te zetten? Neo Learning heeft gespecialiseerde consultants om de copywriting en grafische uitwerking van jouw video learning modules te optimaliseren. Contacteer ons voor meer informatie.

Artikel geschreven door:
Neo Learning Consultants
14/10/2020

Terug naar blog

Deze website gebruikt cookies om jou de beste website-ervaring te bieden